Trubarjeva domačija

image

image

Poslanstvo Trubarjeve domačije

Stati inu obstati

- Utrjevanje vedenja o pomenu Primoža Trubarja, reformacije, burnih dogodkov v 16. stoletju za Slovence (narodna zavest in identiteta, jezik in književnost, družbenopolitične spremembe, gospodarska dejavnost...). Programi za obiskovalce so lahko izobraževalni (predavanja, razne delavnice), kulturno-umetniški (razstave, literarni večeri), turistični (pohodi po pešpoteh, ki povezujejo zanimivosti v okolici).

- Prikaz človekovega ustvarjalnega sobivanja z naravo, njenimi viri in plodovi.
- mlinarstvo (izraba vodne energije, delo v mlinu, pomen in simbolika kruha, razgibano družabno življenje)
- žagarstvo (žaga kot stičišče gozda in vode, primarna predelava lesa, pomen lesa za človeka, delo in življenje žagarjev)
- naravno okolje (mokrišča s pestro rastlinsko in živalsko raznovrstnostjo, kraški svet s svojimi značilnostmi)


Na Trubarjevi domačiji se srečajo različne naravne danosti in široka paleta mnogih področij človekove ustvarjalnosti. Obiskovalci Trubarjeve domačije naj dobijo del odgovora na vprašanje, kako je slovenski človek ostal, obstal in napredoval.


Domačija, rojstni kraj Primoža Trubarja, pisca prve slovenske knjige stoji ob vznožju spominsko zaščitene vasi Rašica, na bregovih istoimenskega potoka. Obnovljena je bila ob 400-letnici Trubarjeve smrti. Obsega Trubarjevo spominsko hišo s spominsko sobo in mlinom, žago venecijanko, v nekdanjem gospodarskem poslopju pa galerijo Skedenj, Trubarjevo čitalnico in krčmo.

Napovednik dogodkov

Trenutno ni dogodkov.

Prijava na novice

Vnesite svoje podatke in obveščali vas bomo o novostih v našem zavodu.

Seviqc Brežice

seviqc logo4

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Preberi o tem.

Da, dovolim uporabo.

Kaj so pikotki?