Prizorišča Grad Turjak Opis in zgodovina

Opis in zgodovina

Podoba današnjega turjaškega gradu predstavlja renesančno utrdbo iz 16. stoletja, ko je bil grad po potresu l. 1511 obnovljen. Takrat je grad dobil trikotno obliko, vzhodno stran varujeta dva okrogla stolpa, nasprotni stranici trikotnika pa se končujeta z mogočno okroglo bastijo, s t.i. volovskim stolpom.
Grad se prvič omenja že leta 1220, a naj bi nastal že v 10. ali 11. stoletju. Prvotni grad je stal nižje od današnjega in danes nanj spominjajo le še ruševine. Kdaj je bil sezidan zgornji grad ni mogoče natančno ugotoviti, sta pa l. 1318 omenjena že oba.
Skozi vso zgodovino so na gradu gospodarili Auerspergi, ki so postali zelo vplivna družina na nekdanjem Kranjskem. Njihov vrhunec moči sovpada z obdobjem turških vpadov in reformacije na Slovenskem.
Po obnovi gradu, ki je s presledki  potekala od konca 2. svetovne vojne naprej, najbolj intenzivno in sistematično pa v letih od 2004 do 2006, je danes na ogled Dalmatinova kapela s freskami iz 15. stoletja, viteška dvorana, katoliška kapela, poročna dvorana, grajske ječe v stolpu, mogočen volovski stolp,…
Pred gradom stoji znamenita zelo stara lipa, Prešernov hrast, ki je pomemben dendrološki spomenik. Pod gradom so vidne ruševine rastlinjaka in dom molikov, kjer so Auerspergi skrbeli za ostarele služabnike, v zameno pa so ti molili za njihovo zdravje. Severno od gradu raste lipov drevored, ki predstavlja turnirski prostor – valet, kjer so včasih potekale viteške igre.

Napovednik dogodkov

Trenutno ni dogodkov.

Prijava na novice

Vnesite svoje podatke in obveščali vas bomo o novostih v našem zavodu.

Seviqc Brežice

seviqc logo4

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Preberi o tem.

Da, dovolim uporabo.

Kaj so pikotki?