Prizorišča Levstikov dom Spominska soba Levstika in Stritarja

Spominska soba Levstika in Stritarja

Spominska soba dveh pomembnih slovenskih književnikov druge polovice 19. stoletja se nahaja v Levstikovem domu sredi Velikih Lašč. Stavba Levstikovega doma je bila zgrajena po drugi svetovni vojni na mestu nekdanje mogočne Grebenčeve hiše, imenovane Vatikan. Ob 150. letnici Levstikovega rojstva je bil delno prenovljen in poimenovan po Levstiku.

Stritarjeva spominska zbirka je zanimiva predvsem zaradi številnih predmetov in dokumentov, ki so jih poklonili Stritarjevi vnuki: Stritarjev doprsni kip kiparja

Alojza Gangla, originalna Stritarjeva pisma, njegove profesorske preparacije, pečatnik in originalne stenske slikarije iz njegove hiše na Dunaju. Med redkimi Levstikovimi predmeti je razstavljena kanglica, s katero je hodil pri Ilijevih po vodo, njegov umivalnik in posodica za toaletne potrebščine.

 

Razlaga, ki je prilagojena različnim starostnim skupinam, zajema pregled glavnih dogodkov iz življenja in dela obeh književnikov.

V povezavi z Levstikom in Stritarjem si lahko ogledate tudi Levstikovo rojstno vas Dolnje Retje z Ilijevim kozolcem in vaško lipo ter Stritarjevo Podsmreko s kaščo in zbirko malega kmečkega orodja.

Napovednik dogodkov

Trenutno ni dogodkov.

Prijava na novice

Vnesite svoje podatke in obveščali vas bomo o novostih v našem zavodu.

Seviqc Brežice

seviqc logo4

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Preberi o tem.

Da, dovolim uporabo.

Kaj so pikotki?