Prizorišča Trubarjeva domačija Galerijska dejavnost

Galerijska dejavnost

TRENUTNO NA OGLED

BREZ LAŠČANOV NI LAŠČ
Trubarjeva čitalnica

Razstavo Brez Laščanov ni Lašč so ustvarili in sooblikovali Laščani s svojimi spomini, ohranjenimi v starih fotografijah, na razglednicah, v posameznih predmetih, vabilih in časopisnih člankih.Pri predstavitvi pomembnih velikolaških mož in žena je poudarek na njihovi povezanosti z domačim okoljem.

Razstavo si lahko ogledate vsak dan med 9. in 17. uro.
Zaradi lažje organizacije pa vas prosimo, da nas prej pokličete na tel.št. 01/7881 006

Razstava se bo skozi vse leto še dopolnjevala, zato vas še vedno vabimo k nadgrajevanju vsebine s svojimi predlogi in gradivom.

31. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI
Galerija Skedenj

Letošnja tema razstave je 100-letnica trških pravic, čebelarstva in zadružništva občine Velike Lašče.

"Razstavljene slike so v olju ali akrilu na platnu, pastelu, perorisbi in akvarelu na papir. Kiparska dela so izdelana v žgani glini, sadri in žici, slikanemu steklu in v mešanih tehnikah. Dela so različna, stilsko jih lahko opredelimo od kompleksnega realizma,  preko kombinacije z abstrakcijo, do ekspresionistično impresivnih del. Od rahločutnih slutenj krajine, do prefinjene figuralike. Nekaj del je resnično vrhunskih, tako kot so tudi nekateri avtorji zelo priznani slovenski umetniki."

(Helenna Grebenc-Gruden, strokovna vodja vsakoletnega likovnega srečanja)

Razstava bo na ogled do začetka septembra 2013.

 

STALNE RAZSTAVE

- stalne postavitve: spominska soba, žagarska zbirka

- stalna razstava Vsem Slovencem

Zgodovinska razstava »Vsem Slovencem« širi ljubezen do slovenskega jezika in kulture in želi povezati vse Slovence. Nastala je kot dragocen prispevek k praznovanjem ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja, očeta slovenskega naroda in prve slovenske knjige. Pripravili so jo v nevladni organizaciji Parnas, zavod za kulturo in turizem Velike Lašče ob podpori Ministrstva RS za kulturo. Njeni avtorji - Barbara Pečnik, Andrej Perhaj, Niko Samsa in Metka Starič – tako ali drugače soustvarjajo dejavnosti na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Razstavo sestavlja sedem stenskih panojev, na katerih je v slovenskem in štirih tujih jezikih predstavljena Trubarjeva življenjska pot. Dopolnjuje jih varjena skulptura Vsem Slovencem, ki je delo Aleksandra Arharja, in prikazuje Trubarja, ki Slovencem podarja prvo knjigo. K razstavi sodijo spremljevalne vsebine: predstavitev razvoja knjige v treh lesenih vitrinah (lutke iz ličkanja upodabljajo poklice ob nastanku knjige, različni primeri knjižnih vezav,...),  polurno predavanje o Trubarju, 10-minutni film Trubarjevi kraji ter ustvarjalne delavnice ročne vezave knjige. Izšel je tudi slovenski katalog »Vsem Slovencem« s prevodi v štiri jezike. V Trubarjevem letu 2008 je razstava gostovala na 17 lokacijah v tujini in 10-ih v Sloveniji, gostovanja potujoče razstave pa so postala skupen projekt zavoda Parnas in Javnega zavoda Trubarjevi kraji.OBČASNE RAZSTAVE

- občasne zgodovinske razstave v Trubarjevi čitalnici

- galerijska dejavnost v galeriji Skedenj (umetniške, fotografske razstave)

 


Vsakoletna srečanja slikarjev Trubarjevi kraji

29. srečanje likovnih umetnikov "Trubarjevi kraji"

29. srečanje likovnih umetnikov, je na Rašico v soboto, 14. maja, privabilo 21 slikarjev in kiparjev iz vse Slovenije. Velika večina sodelujočih ima akademski naslov. Okvirna letošnja tema je bila LEVSTIKOVI KRAJI IN JUNAKI, saj je bilo srečanje posvečeno 180 letnici rojstva Frana Levstika. Nekaj umetnikov, ki se srečanja niso mogli udeležiti, je obljubilo sodelovanje na razstavi ob občinskem prazniku 8. junija

Otvoritev razstave del, nastalih na srečanju slikarjev v maju, je bila vključena v praznovanja novega državnega praznika, dneva Primoža Trubarja, ter občinskega praznika, in je bila izvedena v sredo, 8. junija, v »galeriji Skedenj« na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Na tradicionalni, že 29. otvoritvi likovne razstave, je na Rašici v »galeriji Skedenj« s svojimi deli sodelovalo 24 slikarjev in kiparjev iz vse Slovenije. Za predstavitev umetnikov in nastalih del je poskrbela Helena Grebenc Gruden, za glasbeni del pa Klavirski trio Glasbene šole Ribnica ter Velikolaška vokalna skupina. Slavnostni nagovor je imel dr. Stojan Pelko, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo.

Sodelujoči avtorji in njihova dela na razstavi 29. srečanja likovnih umetnikov na Rašici 2011

Razstava je prodajna in je na Trubarjevi domačiji na ogled do septembra. Prijazno vabljeni!


Sodelovanje z lokalnimi umetniki

Aleksander Arhar 
- Varjene skulpture na Trubarjevi domačiji

 Dušan Zeković:

- Varjene skulpture
- Ureditev sprejemnice v kašči v letu 2008
- Ureditev zunanjosti Trubarjeve domačije v letu 2008
- Ureditev pečnice na Temkovi žagi v letu 2010

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Preberi o tem.

Da, dovolim uporabo.

Kaj so pikotki?