Prizorišča Trubarjeva domačija Izobraževalna dejavnost

Izobraževalna dejavnost

1. OSNOVNI PROGRAM: TRUBAR IN NJEGOV ČAS

Osnovno poslanstvo vseh nas, ki delamo na Trubarjevi domačiji, je ohranjanje izročila o Primožu Trubarju. Na prvo mesto postavljamo izobraževalne dejavnosti. Tukaj potekajo številni izobraževalni programi, ki so namenjeni najmlajšim, osnovnošolski in srednješolski populaciji, pa tudi odraslim.

Osnovni program zajema ogled Trubarjeve domačije in razlago vodnika Andreja Perhaja o Trubarju v spominski sobi. Razlaga je prilagojena različnim starostnim skupinam. Lahko se dopolnjuje tudi z ogledom mlina in žage. V tem primeru program traja 75 minut.

Program je lahko prilagojen tudi za slepe in slabovidne.
Udeleženci lahko otipajo glavne notranje dele mlina (prenosni mehanizem, maketa stop, pajkl) in predmete v žagarski zbirki.

2. DODATNI PROGRAMI

Na domačiji s podizvajalci izvajamo tudi različne dodatne programe, ki osnovni program dopolnjujejo s praktičnimi vsebinami. Med njimi so najpogostejše KNJIGOVEŠKE DELAVNICE, ki so vezane na prvo slovensko knjigo. Izvaja jih zavod Parnas.

IZDELAJMO MINIATURNO KNJIGO
Udeleženci delavnice pod vodstvom animatorja izdelajo vsak svojo miniaturno knjigo (trda vezava, polplatno, velikost knjižnega bloka 7 x 5 cm, lepljen knjižni blok, zaznamovalna vrvica). Praktično preizkusijo knjigoveške postopke in uporabljajo prave knjigoveške materiale. Vsa orodja in materiale dobijo pri nas, izdelane knjižice odnesejo s seboj.
od 3. do 9. razreda, srednješolci
Trajanje: 1 ura (60 minut)
Cena: 4 EUR na osebo

KLASIČNA KNJIGOVEŠKA DELAVNICA
V galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji obiskovalce sprejme kostumirana animatorka in jih z nazorno razlago popelje v čas nastajanja prvih slovenskih knjig. V delavnici spremljajo prikaz ročne vezave knjige, spoznajo knjigoveške postopke, orodja in materiale.
2. in 3. triada, srednješolci
Trajanje: 45 minut
Cena: 2,5 EUR na osebo

Program je prilagojen tudi za slepe in slabovidne.
Pri teh skupinah je večja pozornost namenjena spoznavanju materialov, orodij ter polizdelkovrazličnih knjižnih vezav s pomočjo tipa.

 

BUKVARNICA
Otroci spremljajo motivacijsko igrico prikaže o črki M, ki je  ušla iz Bukvarnice in s tem povzročila težave grajskemu pisarju. Naučijo se pesmico, izdelajo enostavno knjižico in okrasijo papirnato črko - lutko. (Vsebine so nastale v sodelovanju z Ano Porenta). Ogledajo si še mlin in žago na Trubarjevi domačiji.
Vrtec, 1. in 2. razred
Trajanje: 1,5 ure (90 minut)
Cena: 4,5 EUR na osebo

BUKVICE
Podrobneje spoznajo knjigoveške postopke in sešijejo bukvice formata A6 v trdi vezavi.
II. in III. triada, srednješolci
Trajanje: 90 minut
Cena: 5,5 EUR

Program se lahko razširi v tehniški dan LES IN PAPIR.

»Kulturne« vsebine povezujemo s tehniško in naravno dediščino:
OD TURJAKA DO RAŠICE PO UČNI GOZDNI POTI
(izvaja zavod Parnas)
Pot od gradu Turjak do Trubarjeve domačije lahko tudi prehodimo. Na 4 kilometrski gozdni poti je 24 točk, ki usmerijo našo pozornost v gozdni prostor, ob gozdarjevi razlagi jo spoznamo v dveh urah. Sledi obisk žage na Trubarjevi domačiji.
za 2. in 3. triado, srednješolce
Trajanje: hoja 2 uri, ogled žage pol ure
Cena: 4,5 EUR

Povezavo s tehnično dediščino predstavljajo programi, ki dopolnjujejo razlago o Trubarju s tehničnimi vsebinami - z delovanjem mlina in žage. Za boljšo predstavitev je žaga opremljena z 'žagarsko' zbirko oziroma z maketami žag, ki prikazujejo njihov tehnični razvoj. Na žagi je urejena pečnica z zbirko žagarskega orodja.
V mlinu je narejena maketa mlinskih pogonov (razlaga prenosa energije pri mlinu),na panojih panoji predstavljena zgodovina Temkovega mlina, zunanja in notranja ureditev, življenje v mlinu…

TEMKOV MLIN za I. triado osnovne šole in
TEMKOV MLIN IN ŽAGA za II. triado osnovne šole.
pdf Letak

Razlago o delovanju mlina in žage, razvoju in zgodovini mlinarstva in žagarstva ter življenja mlinarjev smo dopolnili s praktičnimi delavnicami sestavljanja lesenih ročnih vozičkov (1.-4.r.) in lesenih vodnih koles (4.-6. r.). Zasnova lesenih izdelkov in dobava materiala: Art – les, Igor Sever s.p.

!NOVO V LETU 2013!
TRUBARJEVI KROVAŠKI MALARJI
Trubar že v letu 1575 piše o slikarju, ki je poslikal cerkev na Rašici. V kratkem dokumentarnem filmu učenci spoznajo nastajanje fresk v 16.st. in z naravnimi pigmenti naslikajo miniaturno fresko na moker omet.
za II. in III. triado
Trajanje: 75 minut
Cena: 5,00 EUR

Program se lahko razširi v kulturni dan MUJ OČA ...

  

PROGRAMI ZA DRUŽINE:
družinske sobote in nedelje (tudi v povezavi z drugimi lokacijami: gradom Turjak, Stritarjevo kašča …)

Javni zavod Trubarjevi kraji izvaja še:

Izobraževanja za učitelje:
praktična izobraževanja za učitelje in vzgojitelje, učitelje podaljšanega bivanja, učitelje učencev s posebnimi potrebami in druge zainteresirane: npr. Mlinarstvo in žagarstvo …

Izobraževanje lokalnih turističnih vodnikov za pridobitev licenc za vodenje po lokacijah Trubarjeva domačija, grad Turjak, splošno vodenje po občini in spominski soba Levstika in Stritarja v Velikih Laščah

Študijske krožke za odrasle v okviru UTŽO Velike Lašče in vključitev v projekt kulturnih mediatorjev v okviru Andragoškega centra Slovenije

 

Programi, ki se vežejo na Trubarjevo domačijo.

 

Napovednik dogodkov

Trenutno ni dogodkov.

Prijava na novice

Vnesite svoje podatke in obveščali vas bomo o novostih v našem zavodu.

Seviqc Brežice

seviqc logo4

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Preberi o tem.

Da, dovolim uporabo.

Kaj so pikotki?